Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto krucho-drożdżowe z makiem

Ciasto krucho-drożdżowe z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 49488

Dodano:

Odsłon: 17348

Bardzo lubię makowe ciasta, które generalnie kojarzą mi się ze świętami. I fakt faktem, na moim stole makowce pojawiają się raczej tylko przy okazji Bożego Narodzenia, Wielkanocy czy Odpustu. Często są to tradycyjne, drożdżowe strucle makowe. Tym razem pokusiłam się o niewielką zmianę, jeżeli chodzi o samo ciasto. Zamiast typowego ciasta drożdżowego zrobiłam krucho- drożdżowe. Mała zmiana a cieszy.

Składniki

  • ciasto:
  • cukier 3 łyżki
  • drożdże 12 dkg
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • żółtka 4 sztuki
  • śmietana 18% 3 łyżki
  • mąka pszenna 60 dkg
  • margaryna 35 dkg
  • masa makowa: mak 40 dkg, cukier około 2 szkl,masło lub margaryna 10 dkg, białka 4 szt, olejek migdałowy, orzechy włoskie 10 dkg
  • dodatkowo: mleko 1 szklanka (do gotowania maku)
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Ciasto krucho-drożdżowe z makiem

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aby trochę wyrosły.
    Oddzielić białka od żółtek. Na stolnicy przesiać mąkę, dodać margarynę i żółtka. Składniki posiekać nożem, wlać drożdże z cukrem. Zarobić ciasto i przykryć ściereczką na pół godziny.

  2. Masa makowa: Mak gotować w mleku z wodą przez około 3 godziny, wystudzić, zmielić trzykrotnie. Dodać cukier, roztopione masło, posiekane drobno orzechy włoskie
    oraz kilka kropli olejku migdałowego.Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą. Całość dobrze wymieszać.


  3. Ciasto podzielić na trzy części, rozwałkować. Masę makową również podzielić na trzy części. Na rozwałkowane ciasto nałożyć masę,
    zawinąć jak roladę. Piec w podłużnej, wąskiej formie, w nagrzanym piekarniku. Czas pieczenia: 50- 60 minut. Temperatura pieczenia: 200 stopni, można zmniejszyć
    pod koniec pieczenia do 170 stopni.

    Upieczone ciasta polukrować.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń