Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Kruchotka

Ciasto Kruchotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 116 Ocena: 2079

Dodano:

Odsłon: 3628

Pyszne i proste w wykonaniu ciasto z orzechową masą lekką i jabłkami słodziutkimi! Polecam do kawki i herbatki!

Składniki

  • Ciasto:
  • mąka pszenna Typ 500 60 dag
  • żółtko jaja kurzego 8
  • Margaryna 40 dag
  • Cukier puder 1 szkl
  • Proszek do pieczenia 2 łyzeczki
  • Amoniak 0,5 łyżeczki
  • Masa z jabłkami:
  • Jabłko 1,40kg
  • galaretka pomarańczowa 2 szt
  • Cukier do smaku
  • Masa orzechowa:
  • Masło
  • Cukier puder do smaku
  • Mleko 1 szkl
  • Orzechy włoskie mielone 20 dag
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto Kruchotka

Przygotowanie

  1. Ciasto: Z mąki, żółtek, margaryny, cukru pudru, proszku i amoniaku zarabiamy kruche ciasto. Dzielimy na dwie części i pieczemy w 170 stopniach placki na formie 25/36 do 25 minut.

  2. Masa z jabłkami: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Smażymy na małym ogniu. Wsypujemy galaretki i dodajemy cukier do smaku.

  3. Masa orzechowa: Mleko gotujemy i zalewamy nim orzechy. Masło ucieramy z cukrem i łączymy z chłodnymi orzechami.

    Przełożenie: Ciasto- masa z jabłkami- ciasto- masa orzechowa- ciasto- polewa

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń