Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kryształek na biszkopcie
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 186
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 2120
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4449
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 186
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 2120
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4449
Składniki
3 kolorowe galaretki rozpuścić w 250 ml wrzątku, zostawić w pojemnikach do całkowitego stężenia. Białka ubijamy z cukrem, dodajmy cukier partiami łyżka po łyżce. Zmniejszamy obroty miksera. Kolejno dodajemy partiami żółtka cały czas miksując. Następnie wlewamy wolnym strumieniem olej rzepakowy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia partiami i mieszamy delikatnie szpatułką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Biszkopt pieczemy ok.20 minut. Przestudzić i przekroić na pół. Krystaliczną galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku. Śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie wlewamy przestudzoną, ale płynna galaretkę krystaliczną i całość krótko miksujemy. 6-7 łyżek masy odkładamy do osobnej miseczki. Do pozostałej części dodajemy 2/3 pokrojonych w kostkę galaretek i całość mieszamy szpatułką. Do blaszki wkładamy biszkopt. Można go dodatkowo nasączyć. Wykładamy masę z galaretkami i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy i wykładamy odłożony wcześniej krem i rozsmarowujemy. Na wierzch dodajemy pozostałe galaretki. Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Smacznego!