Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest bajecznie łatwe w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu. Polecam dla każdego, kto ma go bardzo mało ;)
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3426
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 493
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 289
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 6820
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 284
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3426
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 493
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 289
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 6820
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 284
Składniki
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po jednej łyżce cukru, a następnie żółtka. Mąkę wymieszać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej. Całość wymieszać drewnianą łyżką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni. Piec około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika poczekać aż ostygnie, wyciągnąć z piekarnika, biszkopt przekroić na pół. Masa śmietanowa: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać stopniowo mascarpone, a następnie cukier puder do smaku. Poncz: Zaparzoną kawę wymieszać z odrobiną amaretto. Sposób przygotowania: Jedną część biszkoptu naponczować, rozsmarować 1/3 masy, po czym ułożyć na niej również naponczowane biszkopty. Przykryć 1/3 masy, położyć biszkopt i wyłożyć resztę mascarpone. Na wierzch poukładać naponczowane biszkopty. Przed samym podaniem posypać kakao.