Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto LION

Ciasto LION

Autor:

Przepisów i artykułów: 99 Ocena: 2616

Dodano:

Odsłon: 17214

Ciasto LION zostało zrobione z myślą o moich 26 urodzinach. Ciasto świetne właśnie na takie okazje, jest naprawdę mało czasochłonne i bez pieczenia. Jestem pewna, że zachwyci Was tak samo jak i mnie i moich gości. :)

Składniki

  • 400g kakaowych herbatników
  • 1 paczka krakersów
  • 400 g masy krówkowej
  • 750 g serka mascarpone
  • 3/4 szkl śmietany 30 % + 4 łyżki cukru pudru
  • 5 podwójnych batonów LION
  • 500 ml śmietanki 36% + 2 łyżki cukru pudru
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto LION

Przygotowanie

  1. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i układamy pierwszą warstwę z herbatników kakaowych. Podgrzewamy masę krówkową i ciepłą wylewamy na herbatniki, równo smarując. Na masę krówkową układamy krakersy.

  2. Drobno kroimy 3 podwójne batony lion. W naczyniu ubijamy na sztywno śmietankę 30% z cukrem pudrem. Następnie powoli dodajemy ją do serków mascarpone. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Do masy dodajemy pokrojone batony i mieszamy szpatułką. Tak przygotowaną masę wykładamy na krakersy i na górze układamy jeszcze jedną warstwę kakaowych herbatników.

  3. Kroimy pozostałe batony. W wysokim naczyniu ubijamy 500 ml śmietanki 36% i dodajemy cukier puder. Wykładamy na herbatniki i wierzch posypujemy pokrojonymi batonami. Ciasto należy zostawić na całą noc w lodówce.

    SMACZNEGO!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mati1 23 października 2015 mniam wygląda apetycznie,na pewno wypróbuję,i zabrałam do mojej ksiązki

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń