Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Popularne ciasto bez pieczenia, inspirowane batonikami Lion, składające się z 3 warstw herbatników przełożonych masą kajmakową i masą budyniową z dodatkiem masła orzechowego. Ciasto można zrobić dzień wcześniej.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5644
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 943
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 32362
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 85
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5644
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 943
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 32362
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 85
Składniki
Proszki budyniowe wymieszać z 250 ml mleka. Resztę mleka (500 ml) porządnie zagotować z cukrem (ma kipieć). Następnie wlewać rozmieszane w mleku budynie cały czas mieszając energicznie rózgą.
Gdy masa będzie gładka zagotować ją, następnie odstawić z ognia i całkowicie ostudzić (przełożyć do czystej miski, na wierzchu położyć przezroczystą folię spożywczą).
Formę o wymiarach ok. 20 x 35 cm posmarować cienko masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć 1/3 herbatników, na wierzchu rozsmarować masę kajmakową, przykryć drugą warstwą herbatników.
Miękkie masło ubić na puszystą masę, następnie dodawać stopniowo po łyżce, ale w krótkich odstępach czasu, ostudzony budyń cały czas ubijając masę aż będzie gładka i jednolita.
Otrzymaną masę budyniową podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na herbatniki, przykryć ostatnią warstwą ciastek.
Drugą część masy budyniowej zmiksować z masłem orzechowym i wyłożyć na wierzchu ciasta.
Posypać posiekanymi orzechami lub posiekanymi batonikami.
Roztopić połamaną na kosteczki czekoladę mleczną z dodatkiem oleju i polać po cieście. Wstawić do lodówki, ale przed podaniem najlepiej ocieplić w temp. pokojowej.