Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3576
Dodano: 23.02.2016
Odsłon: 8168
> 6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
W misce łączymy ze sobą płynne składniki i cukier, stopniowo dodajemy mąkę przesiana i wymieszaną z proszkiem i sodą. Na końcu dodajemy sypki mak i mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Serek mieszamy z budyniem i mąką. Masę przekładamy do woreczka i odcinamy róg. Na warstwie makowej „rysujemy” kratkę (podobnie jak w cieście Poduszki). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka (30 – 40 minut). Studzimy przed nałożeniem kremu.
W 100 ml mleka rozprowadzamy mąkę. Resztę mleka zagotowujemy, do gotującego się dodajemy wiórki. Gdy całość się zagotuje wlewamy mleko z mąką. Zdejmujemy z palnika i słodzimy. Całość dokładnie studzimy. Śmietankę chłodzimy, żelatynę rozpuszczamy. Schłodzony budyń miksujemy, a następnie ubijamy śmietankę na sztywno – delikatnie łączymy, aby śmietanka nie opadła. Całość utrwalamy żelatynę (kilka łyżek kremu mieszamy z żelatyną i wlewamy do całości kremu). Wykładamy na ciasto, ewentualnie ozdabiamy i oblewamy czekoladą. Wkładamy do lodówki na całą noc.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

gogusia 25 lutego 2016Zgłoś do usunięcia
smakowite połączenie :)5 Kto głosował? | Odpowiedz