Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Makowe Wydmy pod kokosową pierzynką

Ciasto Makowe Wydmy pod kokosową pierzynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3221

Dodano:

Odsłon: 7649

Miałam wielka ochotę na mak, miałam w lodówce wielki, kilogramowe opakowanie serka, którego niby wszyscy lubią (dlatego kupiłam) a jakoś nikt nie zjadł – nie chciałam wyrzucać a ten był jeszcze całkiem ok. Za cudzymi zachciankami często bardzo trudno nadążyć. Jednak to właśnie takie „mini questy” najlepiej rozwijają kreatywność. Tak oto powstało to niebanalne ciasto. Mak do kokosu pasuje, serek waniliowy też genialnie się w tym odnajduje. Tak sobie pomyślałam, ze latem w serowych dołeczkach fantastycznie sprawdziłaby się wiśniowa wkładka… i cienka wiśniowa żelka. Jednak to wszystko jest jeszcze przede mną i przed Wami mam nadzieję. Co jest w tym cieście takiego niezwykłego? Jajka a raczej ich brak. Patrząc na nie nie wpadłoby Wam to do głowy? :) Bo bez jajek to może być tylko zakalcowata wegańska babka? Już nieraz pokazywałam, ze to błędne myślenie. Jeżeli mleko zastąpimy mlekiem roślinnym (lub wodą zwiększając ilość oleju) uzyskamy idealny deser dla alergika. Wtedy śmietankę można zastąpić specjalną roślinną (idealnie – kokosową), a mleko również mlekiem roślinnym. Dla wegan – żelatynę zastępujemy agarem. Smacznego, na prawdę warto! :) Tym razem przepis na dużą blaszkę.

Składniki

  • Ciasto makowe:
  • 375 ml mleka
  • 3 łyżki octu winnego/jabłkowego
  • 80 g oleju (ponad 1/3 szklanki)
  • 200 g cukru (szklanka)
  • 375 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g niebieskiego maku
  • Masa serkowa:
  • 1 kg serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 duże opakowanie budyniu waniliowego (lub 1 i 1/2 standardowego)
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • Krem kokosowy:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 3 szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 400 g śmietanki
  • 1 łyżka żelatyny (namoczona w niewielkiej ilości wody)
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
  • /2 tabliczki czekolady lub kilka łyżek ulubionej polewy (przestudzone przed polaniem)
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W misce łączymy ze sobą płynne składniki i cukier, stopniowo dodajemy mąkę przesiana i wymieszaną z proszkiem i sodą. Na końcu dodajemy sypki mak i mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

  2. Serek mieszamy z budyniem i mąką. Masę przekładamy do woreczka i odcinamy róg. Na warstwie makowej „rysujemy” kratkę (podobnie jak w cieście Poduszki). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka (30 – 40 minut). Studzimy przed nałożeniem kremu.

  3. W 100 ml mleka rozprowadzamy mąkę. Resztę mleka zagotowujemy, do gotującego się dodajemy wiórki. Gdy całość się zagotuje wlewamy mleko z mąką. Zdejmujemy z palnika i słodzimy. Całość dokładnie studzimy. Śmietankę chłodzimy, żelatynę rozpuszczamy. Schłodzony budyń miksujemy, a następnie ubijamy śmietankę na sztywno – delikatnie łączymy, aby śmietanka nie opadła. Całość utrwalamy żelatynę (kilka łyżek kremu mieszamy z żelatyną i wlewamy do całości kremu). Wykładamy na ciasto, ewentualnie ozdabiamy i oblewamy czekoladą. Wkładamy do lodówki na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń