Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudowne połączenie smaków. Ciasto jest lekko wilgotne i pyszne.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 275
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 275
Składniki
Mąkę mieszamy z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy schłodzone i posiekane masło , zagniatamy do konsystencji kruszonki. Następnie dodajemy 3/4 jajka i ew. śmietanę, zagniatamy i odstawiamy do lodówki na ok. pół godziny. Formę 20 lub 22 cm lekko smarujemy margaryną i posypujemy mąką kukurydzianą, lub pszenną. Trzy czwarte schłodzonego ciasta wykładamy na spód blaszki, robimy dziurki, lub nacięcia. Ciasto posypujemy bułką tartą i nakładamy 2/3 masy makowej. Obrane jabłka kroimy w 1-1,5 cm cząstki i wciskamy w masę makową.
Jabłka przykrywamy resztą maku. Pozostałe ciasto wałkujemy i robimy ozdobne wzorki, następnie smarujemy pozostałym rozmąconym jajkiem. Ciasto pieczemy w 180 -160 C ok. 30-40 minut.