Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dość proste do zrobienia ciasto a zachwyci smakiem i wyglądem.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7893
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1153
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13659
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7893
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1153
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13659
Składniki
Blaszka 26 X 30 cm. Poncz. Robimy niezbyt mocną herbatę, dodajemy do smaku sok z cytryny i aromat, studzimy. Białka w temperaturze pokojowej ubijamy prawie na sztywno. Stopniowo po łyżce dodajemy cukier, i dalej ubijamy. Na koniec stopniowo dodajemy żółtka i krótko mieszamy tylko do połączenia się składników. Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy mak. Stopniowo dosypujemy mieszankę do jajek, mieszając delikatnie łyżką od spodu. Na blaszkę wyłożoną papierem, wylewamy ciasto. Pieczemy 30-35 minut w 160 C do suchego patyczka. Po ostudzeniu ciasto kroimy na trzy części. Każdą lekko nasączamy ponczem. Można też upiec 3 osobne blaty. Galaretkę rozpuszczamy w 2/3 szklance wody. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy prawie na sztywno. Zimną i lekko tężejącą galaretkę stopniowo wlewamy do śmietany i miksujemy. Wstawiamy na chwilę do lodówki. Biszkopty przekładamy masą śmietanową. Ciasto wstawiamy do lodówki aż całkowicie stężeje. Wierzch polewamy rozpuszczoną, schłodzoną czekoladą i posypujemy płatkami migdałowymi.