Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na prawdę pyszne ciasto z przełamującymi kwaśnymi mandarynkami które robią ciasto super wilgotne i rozpływające się w ustach .
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 181
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 181
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Składniki
W jednej misce mieszamy produkty sypkie które przesiewamy przez sito (mąką , sól , proszek do pieczenia) . W drugiej misce wymieszać do połączenia się składników produkty mokre plus cukier (jajko , olej , syrop z mandarynek , mleko i aromat pomarańczowy) .
Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki lub rózgi kuchennej do połączenia się składników .
Do odsączonych z syropu mandarynek dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy (tak by mandarynki były oprószone w mące) .
Gotowe ciasto przelewany do wyścielonej papierem do pieczenia formy . Na dno nalewamy odrobine ciasta później układamy kilka mandarynek następnie nalewamy resztę ciasta i układamy resztę mandarynek które delikatnie dociskamy w ciasto . Gotowe ciasto pieczemy w 170 °C przez około 50 do 60 minut (do tak zwanego suchego patyczka) . Po upieczeniu wyjmujemy od razu z piekarnika i pozostawiany do wystygnięcia .
Wystudzone ciasto wycinamy z formy i polewamy lukrem . Wodę wlewamy do miski i dosypujemy cukier puder i ucieramy do momentu uzyskania konsystencji "gęstej śmietany" następnie polewamy starannie ciasto . Ciasto możemy posypać posypka do ciast .