Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 378
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1527
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8946
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 378
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1527
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8946
Składniki
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować od razu na papierze. Mak wymieszać z surowymi białkami (będzie bardziej zwarty). Przełożyć nim dwa pierwsze surowe placki. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć i dosłodzić do smaku, dodać cynamon. Przełożyć kolejne 2 ciasta. Ciasta pieczemy osobno po około 25 minut. Krem: Mleko wlać do garnka, dodać jajka i śmietanę. Wszystko dobrze wymieszać trzepaczką. Gotować ciągle mieszając do uzyskania twarożku. Powstały twarożek przelać na sito, aby odciekł i wystygł. Jedno opakowanie migdałów zmielić bardzo drobno. Utrzeć masło z cukrem pudrem. Dodawać po jednej łyżce twarożku, cały czas ucierać. Do utartej masy dodać zmielone migdały i kilka kropel olejku. Przełożyć zimne ciasta: na spód makowe, część kremu i ciasto jabłkowe. Na wierzch można zrobić polewę i posypać resztą migdałów.