Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto marchewkowe"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2709
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2709
Składniki
Rodzynki zalać rumem i odstawić, by nasiąkły. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą pianę. Miksując, dodawać stopniowo olej. Potem partiami dokładać obie mąki przesiane razem z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszać ją do ciasta. Na końcu dołożyć marchewkę i rodzynki. Blachę natłuścić i wysypać mąką. Rozsmarować ciasto, wygładzić wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piec około 45 minut.
Twaróg i twarożek utrzeć z oboma rodzajami cukru i sokiem z cytryny na gładki krem. Posmarować nim ciasto. Schładzać przynajmniej godzinę. Ciasto pokroić na porcje. Każdą udekorować marchewką z marcepanu.Źródło: Życie na gorąco