Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty przepis na ciasto marchewkowe, samo przygotowanie masy trwa zaledwie 10 minut! Większość składników z pewnością masz w domu. Nie pozostaje zatem nic innego, jak wypróbować naszą recepturę.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 426
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 8416
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13427
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2695
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 426
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 8416
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13427
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2695
Składniki
Przygotowania ciasta marchewkowego zacznij od starcia marchewki na grubych oczkach. Orzechy posiekaj na drobniejsze kawałki. Rodzynki zalej gorącą wodą i pozostaw na około 10 minut. Gdy spęcznieją odlej wodę.
Mąkę przesiej przez sitko dodając do niej proszek do pieczenia, sól, sodę i szczyptę cynamonu.
Jajka wbij do dużej miski i zacznij miksować. Dodaj cukier. Gdy się rozpuści, wlej olej i ponownie zmiksuj. Gdy składniki się połączą wsyp mąkę i za pomocą sylikonowej szpatułki wymieszaj całość. Następnie dorzuć marchewkę, orzechy i rodzynki. Ponownie wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj.
Ciasto marchewkowe przełóż do tortownicy o średnicy 26 cm. Piecz w 180 stopniach przez 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Marchewkowe ciasto będzie idealnie smakować polane lukrem i przyozdobione orzechami włoskimi.