Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto marchewkowe z kremem.

Ciasto marchewkowe z kremem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 25577

Dodano:

Odsłon: 7558

Ciasto marchewkowe przełożone kremem z serka mascarpone i bitej śmietany.

Składniki

  • na formę 30/25/6 cm:
  • Ciasto:
  • mąka tortowa 2,5 szklanki
  • marchew starta 2 szklanki
  • olej 300 ml
  • mleko 3/4 szklanki
  • soda 3/4 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy 16 g
  • jajka kurze 4 szt.
  • cukier 3/4 szklanki
  • sól 3/4 łyżeczki
  • cynamon 2 łyżeczki
  • cukier puder do posypania ciasta
  • Krem:
  • serek mascarpone 500 g
  • śmietana kremówka 36 % 500 ml
  • cukier puder 2 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Ciasto marchewkowe z kremem.

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Jajka miksujemy z cukrem, cynamonem na puszystą masę. Podczas miksowania dodajemy olej i mleko, miksujemy na jednolitą masę. Do zmiksowanej masy dodajemy przesianą, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą mąkę i wszystko miksujemy na jednolitą masę. Masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy 40-50 minut w 160 stopniach Celsjusza, do suchego patyczka.

  2. Krem:

    Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy ser mascarpone i ponownie miksujemy.

    Wykończenie:

    Upieczone ciasto studzimy, ostudzone kroimy na 2 plastry. Plaster dolny smarujemy kremem, nakrywamy go drugim plastrem, lekko dociskamy. Górę ciasta posypujemy cukrem pudrem, kroimy na 12 porcji.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń