Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest wśród Was ktoś kto lubi ciasto marchewkowe? Jeżeli tak to przygotowałam idealny przepis na ciasto marchewkowe z kremem, orzechami włoskimi i kawą cynamonową. Wierzch ciasta udekorowałam kremem na bazie śmietanki kremówki, mascarpone i małej ilości cynamonu.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3716
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2047
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5460
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5501
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3716
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2047
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5460
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5501
Składniki
Kawę przygotowałam w ekspresie przelewowym, może być również ze zwykłej kawiarki (2 łyżeczki kawy w 50 ml wrzątku), odstawiłam do przestygnięcia. Jajka ubijamy na wysokich obrotach. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksujemy. Wlewamy olej, zmniejszamy obroty miksera. Wsypujemy wszystkie suche składniki, zmielone orzechy włoskie (ja je mieliłam w kielichowym blenderze), startą marchewkę oraz zimną kawę. Całość mieszamy łyżką lub miksujemy na małych obrotach miksera. Piec przez 45 minut w temp. 180 stopni.
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, cynamon, miksujemy. Pod koniec dodajemy mascarpone, miksujemy aż całość będzie gęsta. Na schłodzone ciasto nakładamy masę śmietanową, dekorujemy orzechami włoskimi. Wkładamy do lodówki. Smacznego!