Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam aromatyczne i wilgotne ciasto marchewkowe, które obowiązkowo musi znaleźć się na moim świątecznym stole. Dzisiaj zapraszam na ciasto pachnące cynamonem, wypełnione bakaliami oraz wykończone polewą przygotowaną z karmelowej czekolady oraz cukrowej posypki. Zapach podczas pieczenia wypełnia cały dom, który pięknie pachnie nadchodzącymi Świętami :)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116750
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7998
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3013
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1594
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1308
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116750
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7998
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3013
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1594
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1308
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie do piany dodajemy kolejno żółtka, olej rzepakowy oraz cukier i łączymy wszystko na wolnych obrotach miksera.
Powstałą masę dodajemy do mąki wymieszanej z cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz sodą i mieszamy wszystko ponownie dla odpowiedniego połączenia. Na koniec do ciasta dodajemy marchewkę stratą na tarce o oczkach, posiekane orzechy włoskie i rodzynki.
Ciasto wylewamy do formy (30 cm x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 45 - 50 minut (pieczemy do suchego patyczka).
Na sam koniec przygotowujemy polewę, rozpuszczając w kąpieli wodnej czekoladę karmelową wraz z 3 łyżkami mleka. Polewę wylewamy na ostudzone ciasto i posypujemy ją posypką cukrową. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby polewa odpowiednio stężała.
Ciasto kroimy dopiero po całkowitym stwardnieniu czekoladowej polewy. Posypkę cukrową możemy zastąpić kawałkami orzechów lub wiórkami kokosowymi. Możemy także wykończyć ciasto wyłącznie polewą z karmelowej czekolady. Życzę smacznego! :)