Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 993 Ocena: 27465
Dodano: 23.12.2016
Odsłon: 13580
5-6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie do piany dodajemy kolejno żółtka, olej rzepakowy oraz cukier i łączymy wszystko na wolnych obrotach miksera.
Powstałą masę dodajemy do mąki wymieszanej z cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz sodą i mieszamy wszystko ponownie dla odpowiedniego połączenia. Na koniec do ciasta dodajemy marchewkę stratą na tarce o oczkach, posiekane orzechy włoskie i rodzynki.
Ciasto wylewamy do formy (30 cm x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 45 - 50 minut (pieczemy do suchego patyczka).
Na sam koniec przygotowujemy polewę, rozpuszczając w kąpieli wodnej czekoladę karmelową wraz z 3 łyżkami mleka. Polewę wylewamy na ostudzone ciasto i posypujemy ją posypką cukrową. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby polewa odpowiednio stężała.
Ciasto kroimy dopiero po całkowitym stwardnieniu czekoladowej polewy.
Posypkę cukrową możemy zastąpić kawałkami orzechów lub wiórkami kokosowymi.
Możemy także wykończyć ciasto wyłącznie polewą z karmelowej czekolady.
Życzę smacznego! :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

granma 30 grudnia 2016Zgłoś do usunięcia
Właśnie takim ciastem chcę witać Nowy Rok!Ale mam pytanie: czy trzeba odcisnąć marchew z soku?
Pozdrawiam serdecznie.
Granma
9 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 27 grudnia 2016Zgłoś do usunięcia
Pięknie <34 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 27 grudnia 2016Zgłoś do usunięcia
Świetne ciasto...oczy by jadły:) Odpowiedzi: 1 ▼5 Kto głosował? | Odpowiedz

bellamozzarella 26 grudnia 2016Zgłoś do usunięcia
cudo smakowite;-) Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz