Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio moją uwagę przyciągają przepisy na ciasta z warzywami. Często, gdy robiłam tradycyjne ciasta ucierane, po 2 dniach wysychały. W przeciwieństwie do mojego męża ja za takimi jednak nie przepadam :) a dzięki dodatkowi marchewki, buraczków lub ziemniaków ciasto utrzymuje świeżość bardzo długo - bo aż ok tygodnia!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3711
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2034
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5433
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5480
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3711
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2034
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5433
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5480
Składniki
Piekarnik nagrzać do 180*C. Do miski wsypać cukier, wlać olej i rozmącone jajka, wymieszać i dodać startą marchewkę i skórkę pomarańczową.
Mąkę, sodę, cynamon i imbir przesiewamy. Do masy jajecznej wsypujemy suche składniki i całość dokładnie mieszamy łyżką (nie mikserem!). Do okrągłego naczynia żaroodpornego (ok 23cm średnicy) wlewamy ciasto i pieczemy ok 60 minut. Aby stwierdzić, że ciasto jest upieczone, sprawdzamy je patyczkiem
Sok z pomarańczy mieszamy z cukrem pudrem. Gorące ciasto lekko nakłuwamy drewnianym patyczkiem i polewamy lukrem.
zdj
zdj