Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Marysieńka siostry Anastazji to wyjątkowo orzechowa propozycja, która musi pojawić się na świątecznym stole u prawdziwych łasuchów.
Dzisiaj smaczna słodka i sycąca przekąska. Zapraszam bo warto.
Odsłon: 75
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały i delikatny domowy pasztet wie...
Odsłon: 2032
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 419
Polecam wypróbować tak podane kopytka smakują wspaniale.
Odsłon: 461
Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku. Możemy bigos...
Odsłon: 821
Dzisiaj smaczna słodka i sycąca przekąska. Zapraszam bo warto.
Odsłon: 75
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały i delikatny domowy pasztet wie...
Odsłon: 2032
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 419
Polecam wypróbować tak podane kopytka smakują wspaniale.
Odsłon: 461
Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku. Możemy bigos...
Odsłon: 821
Składniki
Przygotuj ciasto orzechowe. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Gdy masa będzie już sztywna i lśniąca, dodaj obie mąki i proszek do pieczenia. Ponownie zmiksuj wszystko razem. Do masy dodaj grubo posiekane orzechy i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki łyżką. Ciasto przełóż do okrągłej blaszki o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego na 180 st. piekarnika (bez termoobiegu) i piecz przez ok. 20-25 minut.
Przygotuj ciasto kakaowe. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Do żółtek dodaj: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, olej i wodę. Wymieszaj do całkowitego połączenia składników. Dodaj pianę z białek i delikatnie wmieszaj ją drewnianą łyżką. Przełóż połowę ciasta do foremki identycznej jak w przypadku ciasta orzechowego. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 st. (bez termoobiegu) i piecz ok. 25 minut do suchego patyczka. Następnie upiecz tak samo drugą połowę ciasta.
Przygotuj krem. Wszystkie składniki - bez masła - wymieszaj razem w garnku. Masę zagotuj, uważając, by nie przywarła do dna. Wystudź ją do temperatury pokojowej. Masło o temperaturze pokojowej rozetrzyj mikserem na puszystą masę. Dodawaj partami budyń, cały czas miksując.
Ciasto kakaowe nasącz kawą. Nałóż połowę kremu, a następnie przykryj go ciastem orzechowym. Wyłóż resztę kremu i przykryj drugim ciastem kakaowym. Nasącz je kawą.
Przygotuj polewę. Czekoladę, mleko i masło rozpuść w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj i równomiernie rozprowadź na cieście. Ciasto Marysieńka siostry Anastazji można udekorować kawałkami orzechów lub płatkami migdałowymi.
Ciasto podawać po schłodzeniu w lodówce przez całą noc.