Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Marysieńka siostry Anastazji to wyjątkowo orzechowa propozycja, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Skusi niejednego łasucha. Przygotowanie tego wypieku jest nieco czasochłonne, ale efekt finalny wynagradza starania.
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 78
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 104
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 193
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 78
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 104
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 193
Składniki
Przygotuj ciasto orzechowe. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Gdy masa będzie już sztywna i lśniąca, dodaj obie mąki i proszek do pieczenia. Ponownie zmiksuj wszystko razem. Do masy dodaj grubo posiekane orzechy i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki łyżką. Ciasto przełóż do okrągłej blaszki o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego na 180 st. piekarnika (bez termoobiegu) i piecz przez ok. 20-25 minut.
Przygotuj ciasto kakaowe. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Do żółtek dodaj: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, olej i wodę. Wymieszaj do całkowitego połączenia składników. Dodaj pianę z białek i delikatnie wmieszaj ją drewnianą łyżką. Przełóż połowę ciasta do foremki identycznej jak w przypadku ciasta orzechowego. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 st. (bez termoobiegu) i piecz ok. 25 minut do suchego patyczka. Następnie upiecz tak samo drugą połowę ciasta.
Przygotuj krem. Wszystkie składniki - bez masła - wymieszaj razem w garnku. Masę zagotuj, uważając, by nie przywarła do dna. Wystudź ją do temperatury pokojowej. Masło o temperaturze pokojowej rozetrzyj mikserem na puszystą masę. Dodawaj partami budyń, cały czas miksując.
Ciasto kakaowe nasącz kawą. Nałóż połowę kremu, a następnie przykryj go ciastem orzechowym. Wyłóż resztę kremu i przykryj drugim ciastem kakaowym. Nasącz je kawą.
Przygotuj polewę. Czekoladę, mleko i masło rozpuść w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj i równomiernie rozprowadź na cieście. Ciasto Marysieńka siostry Anastazji można udekorować kawałkami orzechów lub płatkami migdałowymi.
Ciasto podawać po schłodzeniu w lodówce przez całą noc.