Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W dzisiejszych, zabieganych czasach bardzo modne stały się szybkie ciasta bez pieczenia. Są pyszne, ale – ze względu na prostotę i krótki czas przygotowania – zwykle trudno nazwać je finezyjnymi. Do wyjątków należy ciasto Marzenka – waniliowo-malinowy sernik na zimno, który jest tak efektowny, że można przygotować go nie tylko na podwieczorek, ale i na wielkie święto.
Choć prawdziwa rolada śląska jest z wołowiny to bardzo często robi się ją z w...
Odsłon: 19298
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1045
Nie masz pomysłu na szybki deser bez pieczenia? Serniczki z patelni to strzał...
Odsłon: 750
Choć prawdziwa rolada śląska jest z wołowiny to bardzo często robi się ją z w...
Odsłon: 19298
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1045
Nie masz pomysłu na szybki deser bez pieczenia? Serniczki z patelni to strzał...
Odsłon: 750
Składniki
Zmiel ciasteczka w malakserze. Wymieszaj z masłem na jednolitą masę. Wyłóż nią spód tortownicy o średnicy 22 cm. Wstaw ją do lodówki na około godzinę.
Zalej żelatynę niewielką ilością zimnej wody i odstaw na 10 minut do napęcznienia.
Przygotuj dwie stalowe miski. Do jednej przełóż serek waniliowy. W drugiej zblenduj jogurt z malinami. Dosłodź go do smaku.
Rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej. Uważaj, by nie podgrzać jej zbyt mocno, bo straci swoje właściwości żelujące. Podziel ją na pół. Jedną część połącz z 3 łyżkami serka, a do drugą – z 3 łyżkami jogurtu z malinami. Dodaj tak przygotowaną żelatynę do każdej z misek. Wymieszaj dokładnie. Poczekaj, aż obie masy zaczną tężeć.
Wyjmij z lodówki tortownicę. Na spód wylej 3 łyżki masy waniliowej, a następnie – na jej środek – 3 łyżki masy malinowej. Wylewaj w ten sposób obie masy naprzemiennie, do ich wyczerpania. Jeśli w międzyczasie któraś zbyt mocno stężeje, umieść miskę w kąpieli wodnej i podgrzej nieco masę, cały czas mieszając.
Wstaw ciasto Marzenka do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. Przechowuj w warunkach chłodniczych.