Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czyli popularny śmietanowiec, ale na maślance ;) Ciasto na zimno z galaretkami i owocami. Bardzo lekkie i kolorowe - idealne na lato!
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 597
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11997
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13500
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2751
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 597
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11997
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13500
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2751
Składniki
Galaretki możemy przygotować dzień wcześniej. Ja zrobiłam wiśniową i brzoskwiniową, ale mogą być dowolne, byle w różnych kolorach. Przygotowujemy je zgodnie z instrukcją, ale w 300m wody. Wylewamy do misek - aby potem łatwiej był je wyciągnąć można wyłożyć miski folią spożywczą. Po wystygnięciu wkładamy do lodówki. Gdy galaretki mocno stężeją wyciągamy je z misek i kroimy w kostkę. Owoce również kroimy w kostkę.
Formę wykładamy folią aluminiową. Na dnie układamy herbatniki.
Maślankę mieszamy z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki wrzątku. Powoli dolewamy do żelatyny maślanki. Tak zahartowaną żelatynę mieszamy z maślanką. Dodajemy galaretki i owoce. Dokładnie mieszamy. Masę wkładamy do lodówki i co jakiś czas mieszamy, ponieważ będzie szybko tężeć. Kiedy masa będzie już dość gęsta, wylewamy ją na herbatniki. Wkładamy do lodówki na kilka godzin - najlepiej na całą noc. Ciasto podajemy od razu po wyjęciu z lodówki.