Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
dziś zapraszam na pyszne ciasto z dodatkiem cukierków Michałków. Ciasto składa się z kilku warstw-miękkiego, wilgotnego ciasta, kwaskowych powideł, kremu z Michałkami i śmietankowej góry
Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...
Odsłon: 169
Rolada nadziewana suszonymi figami, daktylami i morelami. Możemy ją potraktow...
Odsłon: 66
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 640
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 272
Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...
Odsłon: 169
Rolada nadziewana suszonymi figami, daktylami i morelami. Możemy ją potraktow...
Odsłon: 66
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 640
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 272
Składniki
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od przygotowania ciasta kakowego. Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, olej i wodę i wszystko miksujemy. Powstałą masę dajemy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i pieczemy około 25 minut w temp 180 stopni (do suchego patyczka) Ciasto studzimy i kroimy na dwa spody.
KREM Cukierki Michałki kroimy na drobne kawałki. Do garnka wlewamy 800ml mleka, i stawiamy na gazie. Do miski dajemy 200ml mleka, 2 budynie, cukier, cukier waniliowy,mąkę i mieszamy na gładką masę, wylewamy ją na gotujące się mleko i mieszamy do zgęstnienia. Powstały, gęsty budyń studzimy.
Masło lub margarynę w temp pokojowej ucieramy na jednolitą masę, dodajemy stopniowo ostudzony budyń, wszystko miksujemy. Do powstałej masy dodajemy pokrojone cukierki Michałki i pół łyżki kakao-całość miksujemy.
Pierwszy spód ciasta nasączamy kawą, smarujemy cienko powidłami lub kwaskowym dżemem, wykładamy krem, wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem-nasączamy go kawą. Ciasto wstawiamy do lodówki i przygotowujemy warstwę śmietankową.
Śmietanę 30% ubijamy c cukrem pudrem na sztywno. Następnie dodajemy rozpuszczoną w 100ml gorącej wody, ostudzoną żelatynę. Miksujemy i szybko wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Posypujemy orzechami i startymi cukierkami Michałkami. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Gorąco polecam, ciasto jest wspaniałe, rozpływa się w ustach, wilgotny biszkopt, pyyyszna masa, wszystko idealnie współgra tworząc pyszną całość. Polecam i życzę smacznego :)