Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Michałek

Ciasto Michałek

Autor:

Przepisów i artykułów: 1102 Ocena: 13722

Dodano:

Odsłon: 29450

Ciasto bardzo proste, szybkie do przygotowania, bez pieczenia. Ciasto składa się z dwóch warstw masy, pierwsza to masa budyniowa z dodatkiem pysznych cukierków Michałek, druga masa to kakaowa na bazie śmietany a to wszystko posypane pokruszonymi cukierkami.

Składniki

  • Składniki na masę budyniową:
  • 2 ½ szk. mleka
  • 80 g budyniu waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 330 g margaryny
  • 25 szt. cukierków Michałki
  • Składniki na masę kakaową:
  • 660 ml śmietany 30%
  • 1 śnieżka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki żelatyny
  • Składniki pozostałe:
  • 250 g herbatników kakaowych
  • 4 łyżki masy krówkowej
  • 280 g dżemu porzeczkowego
  • 10 cukierków Michałek
  • ½ szk. mleka
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto Michałek

Przygotowanie

  1. 1. Herbatniki moczymy w połowie szklanki mleka i układamy na dnie formy. Następnie smarujemy masą krówkową.

  2. 2. Dwie szklanki mleka gotujemy a w połowie szklanki mleka rozrabiamy budynie z cukrem i wlewamy do gotującego się mleka, ciągle mieszając aż powstanie nam gęsta konsystencja. Budyń studzimy.
    3. Margaryny miksujemy i stopniowo dodajemy budyń. Cukierki drobno kroimy i łączymy z masą. Masę wykładamy na masę krówkową i ponownie układamy herbatniki namoczone w mleku.

  3. 4. Ciastka smarujemy dżem porzeczkowym.

  4. 5. Przygotowujemy masę kakaową, śmietany miksujemy razem ze śnieżką, dodajemy namoczoną w małej ilości wody żelatynę i kakao.
    6. Masę kakaową wykładamy na dżem i posypujemy startymi na tarce o dużych oczkach cukierkami Michałek.
    7. Chłodzimy w lodówce 2 godziny.

  5. 8. Ciasto gotowe.
    9. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń