Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto migdałowe"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 104
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 37
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2706
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 104
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 37
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2706
Składniki
Masło utrzyj ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka włóż do lodówki. Żółtka kolejno domieszaj do masy maślanej. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Połącz ją z mielonymi migdałami oraz likierem. Białka ubij na sztywno i delikatnie domieszaj pianę do ciasta.
Podłużną foremkę (o dł. 25 cm) posmaruj masłem. Spód oraz boki oprósz kaszą manną. Nałóż ciasto. Wierzch wygładź. Wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 175°C. Piecz przez godzinę. Studź ok. 15 minut w foremce. Potem przełóż ciasto na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem obficie oprósz je cukrem pudrem.Źródło: Naj