Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ucierane ciasto z mielonymi migdałami i pomarańcze, prosto i pysznie
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118053
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8388
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3112
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2112
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1533
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118053
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8388
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3112
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2112
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1533
Składniki
Pomarańcze umyć w gorącej wodzie. Z jednej z nich zetrzeć skórkę, odłożyć (dodajemy ją do ucieranego ciasta). Ostrym nożem wyfiletować wszystkie pomarańcze, zachowując cały wyciekający sok.
Na patelnię przełożyć gotowe, wyfiletowane cząstki pomarańczy wraz z sokiem.
Na dużym ogniu odparować sok , następnie dodać brązowy cukier. Wymieszać i smażyć jeszcze około 2-3 minuty. Wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem na krem. Dodawać po jednym jajku do otrzymania jednolitej, gładkiej masy. Wsypać mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia oraz odłożoną skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszać.
Blachę o wymiarach 22 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzchu ciasta równomiernie rozprowadzić pomarańcze.
Piec w temperaturze 180 stopni 35 - 40 minut. Wystudzić. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.