Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ucierane ciasto z mielonymi migdałami i pomarańcze, prosto i pysznie
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 94545
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1894
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5711
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5699
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 94545
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1894
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5711
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5699
Składniki
Pomarańcze umyć w gorącej wodzie. Z jednej z nich zetrzeć skórkę, odłożyć (dodajemy ją do ucieranego ciasta). Ostrym nożem wyfiletować wszystkie pomarańcze, zachowując cały wyciekający sok.
Na patelnię przełożyć gotowe, wyfiletowane cząstki pomarańczy wraz z sokiem.
Na dużym ogniu odparować sok , następnie dodać brązowy cukier. Wymieszać i smażyć jeszcze około 2-3 minuty. Wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem na krem. Dodawać po jednym jajku do otrzymania jednolitej, gładkiej masy. Wsypać mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia oraz odłożoną skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszać.
Blachę o wymiarach 22 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzchu ciasta równomiernie rozprowadzić pomarańcze.
Piec w temperaturze 180 stopni 35 - 40 minut. Wystudzić. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.