Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto migdałowe z porzeczkami

Ciasto migdałowe z porzeczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 731 Ocena: 48633

Dodano:

Odsłon: 5367

Ciasto drożdżowe na bazie mąki migdałowej, z porzeczkami i migdałową kruszonką. Pyszności... koniecznie musicie spróbować.

Składniki

  • ciasto drożdżowe:
  • mąka pszenna 300 g
  • mąka migdałowa 200 g
  • drożdże 70 g
  • jogurt naturalny 300 g
  • cukier 8 łyżek
  • jajko 1 sztuka, żółtka 2 sztuki
  • szczypta soli
  • mleko 6 łyżek
  • kruszonka: mąka migdałowa 50 g, mąka pszenna 50 g, masło 25 g, cukier 25 g
  • dodatkowo: owoce czarnej porzeczki zasypane w cukrze 200- 300 g
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego, najlepiej zrobić to wykorzystując robota kuchennego, jeżeli jednak go nie posiadacie, na moim blogu podaję jak zrobić ciasto drożdżowe tradycyjnie i bez sprzętów elektrycznych. Ja ostatnio zrobiłam się wygodna i zarabiam ciasto w malakserze.

  2. A więc do dzieła: Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże, łyżkę cukru i część mąki pszennej. Sporządzamy zaczyn i pozostawiamy go do wyrośnięcia.

    Resztę mąki wsypujemy do malaksera, dodajemy żółtka, jajko, mąkę migdałową, jogurt, szczyptę soli. Na końcu wlewamy dojrzały, łanie wyrośnięty zaczyn.

    Ciasto wyrabiamy w maszynie kilka minut. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.
    Gdy ciasto rośnie my przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki na nią przewidziane wkładamy do miski, zagniatamy dłonią do połączenia składników.
    Gotowe, wyrośnięte ciasto delikatnie wałkujemy, wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem. Na cieście układamy owoce. Ciasto posypujemy kruszonką, pieczemy godzinę, w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.

  3. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 08 października 2015 Przepyszne ciasto. Chętnie skosztowałabym choć kawałeczek :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 08 października 2015 Mniam! I ta kruszonka <3 Pyszne połączenie słodko-kwaśne <3

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń