Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe na bazie mąki migdałowej, z porzeczkami i migdałową kruszonką. Pyszności... koniecznie musicie spróbować.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22480
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14764
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4561
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43882
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 587
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 586
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22480
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14764
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4561
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43882
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 587
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 586
Składniki
Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego, najlepiej zrobić to wykorzystując robota kuchennego, jeżeli jednak go nie posiadacie, na moim blogu podaję jak zrobić ciasto drożdżowe tradycyjnie i bez sprzętów elektrycznych. Ja ostatnio zrobiłam się wygodna i zarabiam ciasto w malakserze.
A więc do dzieła: Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże, łyżkę cukru i część mąki pszennej. Sporządzamy zaczyn i pozostawiamy go do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypujemy do malaksera, dodajemy żółtka, jajko, mąkę migdałową, jogurt, szczyptę soli. Na końcu wlewamy dojrzały, łanie wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiamy w maszynie kilka minut. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto rośnie my przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki na nią przewidziane wkładamy do miski, zagniatamy dłonią do połączenia składników. Gotowe, wyrośnięte ciasto delikatnie wałkujemy, wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem. Na cieście układamy owoce. Ciasto posypujemy kruszonką, pieczemy godzinę, w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
Smacznego.