Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto miodowe z brzoskwiniami"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 33
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 114
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 701
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 80
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 33
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 114
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 701
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 80
Składniki
Rodzynki namocz w rumie i odstaw na około godziny do nasiąknięcia. Miękkie masło utrzyj z połową cukru i żółtkami na masę.
Z białek oraz reszty cukru ubij sztywną pianę i na zmianę z przesianą mąką oraz proszkiem do pieczenia dodaj do piany z żółtek.
Ciasto rozsmaruj w formie z wyższym brzegiem, uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką krupczatką.
Brzoskwinie umyj, osusz i usuń z nich pestki. Przekrój owoce na połówki i poukładaj je na powierzchni ciasta. Rodzynki wyjmij z rumu, odsącz i wymieszaj z miodem. Wypełnij nimi środek każdej brzoskwini.
Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 180° C przez średnio 40 minut. Po upieczeniu schłódź je trochę w formie, a następnie wyjmij na kratkę metalową i schłódź zupełnie.
Dopiero potem pokrój ciasto w kwadraty. Czas przygotowania: ok. 70 minut Cena porcji: ok. 3 zł Kalorie: porcja 315 kcal
Lubisz smak orzechów? Mogą być laskowe, włoskie. Pokrój je bardzo drobno i dodaj do ciasta, zanim wstawisz je do pieca.Źródło: Na żywo