Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto miodowe z orzechami

Ciasto miodowe z orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 195 Ocena: 2039

Dodano:

Odsłon: 1449

Przepis na ciasto miodowe z orzechami.

Składniki

  • Ciasto:
  • 3-4 szklanki mąk
  • 2jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g margaryny
  • Masa orzechowa:
  • 250 g orzechów włoskich
  • 100g margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • Masa budyniowa:
  • 2 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kostka masła
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto wyrobić ze wszystkich podanych składników (mąkę dodawać małymi porcjami). Podzielić na dwie równe części.

    Składniki masy orzechowej (oprócz orzechów) rozpuścić i dodać orzechy.

    Jedną część ciasta rozwałkować i nałożyć na nią masę orzechową. Piec na pergaminie w piekarniku nagrzanym do 170* przez 15 minut. Drugą część ciasta piec samą w piekarniku nagrzanym do 170* przez 10-15 minut.

    W czasie pieczenia drugiej części ciasta ze wszystkich składników (oprócz masła) ugotować budyń, cały czas energicznie mieszając. Nadal gotując na małym ogniu dodać masło i delikatnie mieszając połączyć z budyniem, chwilkę ostudzić. Ciepły budyń wlać na upieczony ( drugi) placek i przykryć plackiem nr1 ( z orzechami). Ciasto odstawić do wystygnięcia i wstawić do lodówki


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń