Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto mleczna kanapka z kremem śmietankowo-jogurtowym
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12172
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1366
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12863
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4706
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12172
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1366
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12863
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4706
Składniki
Białka ubić w misce na sztywno a następnie dodawać partiami cukier cały czas miksując. Zmniejszyć obroty miksera o połowę i dodawać żółtka pojedynczo oraz olej partiami. Przesiewamy do ubitych jajek mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystko razem delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników. (nie miksujemy!). Przelewamy na blaszkę (25x35) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 160 stopni przez ok. 40 minut. Gotowe ciasto po przestudzeniu przekroić wzdłuż na dwie części. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzać w mikrofalówce lub w garnuszku tylko do rozpuszczenia. Należy pamiętać aby żelatyny nie zagotować bo straci swoje właściwości. Jogurt miksuje. W osobnej misce miksuje śmietankę na puszystą masę. Łączę ze sobą, dodaje cukier puder oraz schłodzoną ale płynną żelatynę i wszystko razem mieszam lub miksuje. Masę wkładam na kilka minut do lodówki do lekkiego zgęstnienia. Pilnując aby całkowicie nie stężała pod wpływem żelatyny. Masę przekładam na przekrojony blat ciasta i przykrywam drugą częścią ciasta lekko dociskając. Wkładam do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. ( ok. 3 godziny powinno wystarczyć). Do miseczki wsypuje połamaną na kostki czekoladę oraz masło. Całość rozpuszczam nad parą wodną. Po całkowitym rozpuszczeniu i ostudzeniu wylewam na ciasto płynną czekoladę. Wkładam na chwilę do lodówki do stężenia.