Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto mleczne

Przepis dnia 2019-09-14
Ciasto mleczne

Autor:

Przepisów i artykułów: 83 Ocena: 840

Dodano:

Odsłon: 13862

Ciasto nazywa się mleczne, ponieważ zrobione jest na mleku. Tak naprawdę, to poprostu murzynek.

Składniki

  • 1 kostka margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki powideł
  • 3 jajka
  • Polewa:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g.)
  • 7-8 łyżek śmietanki 30%
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Margarynę, cukier, mleko i kakao zagotować.
    Odstawić do wystudzenia.
    Kiedy przestygnie dodać powidła, mąkę, proszek, sodę i cynamon.
    Zmiksować i wbić jajka. Ponownie zmiksować.
    Tak przygotowane ciasto, przełożyć na prostokątną blaszkę,
    wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 50 minut.

  2. Przygotować polewę. Czekoladę połamać i wrzucić do rondelka. Dodać śmietanę i podgrzewać cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści.

  3. Wystudzone ciasto, udekorować polewą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń