Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Monte to smakowity, prosty w przygotowaniu deser. Pokochają go wszyscy wielbiciele popularnego kremu marki - i nie tylko!
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 120
Polecam.
Odsłon: 189
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 31
...ale pyszny.
Odsłon: 85
Schab gotowany w aromatycznym bulionie z dużą ilością warzyw to propozycja dl...
Odsłon: 665
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 120
Polecam.
Odsłon: 189
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 31
...ale pyszny.
Odsłon: 85
Schab gotowany w aromatycznym bulionie z dużą ilością warzyw to propozycja dl...
Odsłon: 665
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę o średnicy 26 cm natłuść i oprósz mąką.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodaj cukier. Zmniejsz obroty miksera. Dodaj po jednym żółtku. Łyżką wymieszaj masę jajeczną z mąką i kakao. Przelej ciasto do formy i piecz przez około 15 minut (do suchego patyczka). Przestudź gotowy spód.
Zagotuj w rondelku około 600 mleka z cukrem. Z resztą mleka (w temperaturze pokojowej) wymieszaj żółtka i proszek na budyń. Dodaj uzyskaną masę do gorącego mleka z cukrem. Wymieszaj dokładnie i gotuj przez chwilę na wolnym ogniu.
Gorącą masę budyniową podziel na dwie części. Do mniejszej dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę oraz zmielone orzechy i dokładnie wymieszaj. Odstaw obie części masy pod przykryciem do wystudzenia.
Gdy obie porcje masy budyniowej wystygną, każdą zmiksuj z połową masła. Ułóż warstwami na biszkoptowym spodzie. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj ciasto Monte kakao (przesiej przez sitko).