Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś słodkiego, idealne do cappuccino...
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 535
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 275
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 535
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 275
Składniki
Do miski wsyp wszystkie sypkie produkty oraz pokruszoną czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Do drugiej miseczki wbij jajka u roztrzep dokładnie, dodaj maślankę oraz olej. Całość wymieszaj mało dokładnie.
Składniki płynne dodaj do sypkich i całość wymieszaj dosłownie z 5 razy łyżką. Ciasto ma nie być jednolite i gładkie, a ma mieć grudy i niedomieszane składniki.
Tak przygotowaną masę wylej do formy ok 35x15cm. Z wierzchu obsyp wiórkami kokosowymi.
Ciasto pieczemy w 170 stopniach ok 40 minut. Sprawdzaj ciasto wykałaczką czy jest już suche w środku.
W trakcie pieczenia przygotuj polewę. Rozpuść w rondelku cukier do płynnej konsystencji, dodaj masło i rozpuść. Na koniec daj śmietankę. Pod wpływem śmietanki karmel się zetnie. Trzymaj na malutki ogniu i mieszaj aż cały karmel się rozpuści.
Ciasto po upieczeniu, póki jest gorące podziuraw wykałaczką i pokryj polewą karmelową. Pozostaw do wystudzenia. Smacznego:)