Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto muffinkowe z czekoladą i polewą karmelową

Ciasto muffinkowe z czekoladą i polewą karmelową

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 18

Dodano:

Odsłon: 324

Coś słodkiego, idealne do cappuccino...

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • wiórki kokosowe
  • 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
  • cukier do polewy - ok 5 łyżeczek
  • śmietanka 36% - 2 łyżki
  • masło - 1 łyżeczka
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wsyp wszystkie sypkie produkty oraz pokruszoną czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  2. Do drugiej miseczki wbij jajka u roztrzep dokładnie, dodaj maślankę oraz olej. Całość wymieszaj mało dokładnie.

  3. Składniki płynne dodaj do sypkich i całość wymieszaj dosłownie z 5 razy łyżką. Ciasto ma nie być jednolite i gładkie, a ma mieć grudy i niedomieszane składniki.

  4. Tak przygotowaną masę wylej do formy ok 35x15cm. Z wierzchu obsyp wiórkami kokosowymi.

  5. Ciasto pieczemy w 170 stopniach ok 40 minut. Sprawdzaj ciasto wykałaczką czy jest już suche w środku.

  6. W trakcie pieczenia przygotuj polewę. Rozpuść w rondelku cukier do płynnej konsystencji, dodaj masło i rozpuść. Na koniec daj śmietankę. Pod wpływem śmietanki karmel się zetnie. Trzymaj na malutki ogniu i mieszaj aż cały karmel się rozpuści.

  7. Ciasto po upieczeniu, póki jest gorące podziuraw wykałaczką i pokryj polewą karmelową. Pozostaw do wystudzenia.

    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń