Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś słodkiego, idealne do cappuccino...
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 30
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 111
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 698
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 78
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 30
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 111
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 698
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 78
Składniki
Do miski wsyp wszystkie sypkie produkty oraz pokruszoną czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Do drugiej miseczki wbij jajka u roztrzep dokładnie, dodaj maślankę oraz olej. Całość wymieszaj mało dokładnie.
Składniki płynne dodaj do sypkich i całość wymieszaj dosłownie z 5 razy łyżką. Ciasto ma nie być jednolite i gładkie, a ma mieć grudy i niedomieszane składniki.
Tak przygotowaną masę wylej do formy ok 35x15cm. Z wierzchu obsyp wiórkami kokosowymi.
Ciasto pieczemy w 170 stopniach ok 40 minut. Sprawdzaj ciasto wykałaczką czy jest już suche w środku.
W trakcie pieczenia przygotuj polewę. Rozpuść w rondelku cukier do płynnej konsystencji, dodaj masło i rozpuść. Na koniec daj śmietankę. Pod wpływem śmietanki karmel się zetnie. Trzymaj na malutki ogniu i mieszaj aż cały karmel się rozpuści.
Ciasto po upieczeniu, póki jest gorące podziuraw wykałaczką i pokryj polewą karmelową. Pozostaw do wystudzenia. Smacznego:)