Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 422
Dodano: 07.06.2014
Odsłon: 9967
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Sposób przygotowania:
Nagrzewamy piekarnik na 200*C.
W niewielkim garnuszku mieszamy (podgrzewamy na małym ogniu) margarynę, mleko, kakao i cukier.
Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. (Odstawiamy do przestygnięcia).
Po ostudzeniu przekładamy masę do miski i dodajemy żółtka, proszek do pieczenia i przesianą mąkę.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
Bardzo dokładnie mieszamy.
Ciasto wlewamy do formy posmarowanej margaryną i pieczemy przez 45-55 minut. (Sprawdzamy patyczkiem i odstawiamy do wystygnięcia).
Dla chętnych:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i dodajemy masło i śmietanę. Następnie polewamy (przestygnięte) ciasto czekoladą i rozprowadzamy nożem...Smacznego
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

anika80 07 czerwca 2014Zgłoś do usunięcia
Właśnie piekę ten murzynek, pachnie w całym domu mniam.1 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 07 czerwca 2014Zgłoś do usunięcia
Oj tak, smak dzieciństwa. Przepyszny! :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

NelaGotuje 07 czerwca 2014Zgłoś do usunięcia
pyszne i czekoladowe3 Kto głosował? | Odpowiedz