Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na Dzień Kobiet to elegancki i apetyczny czekoladowy sernik bez pieczenia. Jego aksamitna i puszysta konsystencja przypomina trochę mus, który rozpływa się w ustach. Ciemnobrązowa serowa masa jest wyrazista w smaku, dzięki dodatkowi gorzkiej czekolady. Świetnie balansuje ją ciasteczkowy spód. To idealny deser, aby świętować wyjątkową okazję. Z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy.
Tortownica o średnicy 18-20 cm
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 148
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3845
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 274
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 429
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 148
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3845
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 274
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 429
Składniki
Roztop masło, odstaw z ognia. Rozdrobnij ciastka na drobną kruszonkę i wsyp do miski. Masło przelej do naczynia z ciastkami i wymieszaj na jednolitą, wilgotną masę. Dno i boki tortownicy o średnicy 18-20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż na spód foremki, wyrównaj delikatnie i wstaw do lodówki na 20 minut.
W międzyczasie przygotuj kolejną warstwę ciasta na Dzień Kobiet. Rozpuść żelatynę w ciepłej wodzie i odłóż do ostygnięcia.
Czekoladę pokrusz i wsyp do miski. W rondlu zagotuj wodę i nad wrzątkiem ustaw miskę z czekoladą. Cały czas mieszając czekoladę, rozpuść ją (w tzw. kąpieli wodnej). Gdy będzie płynna, odstaw naczynie do całkowitego wystudzenia.
W osobnej misce zmiksuj serek śmietankowy z cukrem pudrem. Dodaj ostudzoną żelatynę i chłodną, roztopioną czekoladę. Zmiksuj do połączenia w aksamitny krem.
Wyjmij spód ciasta z lodówki. Wylej na niego masę serowo-czekoladową. Wyrównaj i wstaw do lodówki na całą noc (przynajmniej 3 godziny). Przed podaniem posyp wiórkami czekoladowymi (ewentualnie kakao lub odrobiną cynamonu).