Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto na Halloween z midgdałowym lukrem

Przepis dnia 2019-10-31
Ciasto na Halloween z midgdałowym lukrem

Autor:

Przepisów i artykułów: 132 Ocena: 1020

Dodano:

Odsłon: 654

Malinowe ciasto z migdałowym lukrem. Strasznie fajne!

Składniki

  • Ciasto:
  • Jajka - 4
  • Cukier - 1/2 szklanki (może być 3/4 jeśli wolicie słodsze)
  • Olej - 100ml
  • Śmietana - 150g
  • Mąka - 2 szklanki
  • Mąka ziemniaczana - 4 łyżki
  • Maliny - 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Czerwony barwnik spożywczy
  • Lukier:
  • Białko jaja - 1
  • Cukier puder - ok 100g
  • Syrop lub likier amaretto - mała łyżeczka
  • Czarny barwnik spożywczy lub węgiel aktywowany
  • Żelki w kształcie oczu
  • Dodatkowo:
  • foremka w kształcie czaszki
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Jako iż Halloween się zbliża nie powinniście mieć problemu z kupieniem formy czaszki i żelkowych oczu.
    Białka ubijamy z odrobiną cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z olejem i cukrem. Dodajemy mąki, proszek, barwnik, śmietanę i mieszamy. Na końcu dodajemy maliny i ubite białka. Pieczemy w 180 stopniach ok 40 minut.
    Ciasto jest dość mokre (przez maliny). Jeśli chcecie lżejsze ciasto, zamiast malin dodajcie owoce liofilizowane lub jedynie barwnik.

    Lukier biały:
    Jajko sparzamy. Ubijamy z odrobiną cukru pudry na pianę. Dodajemy powoli cukier puder i ubijamy, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Powinien być lekko płynny i dość gęsty. Ja miałam jajko "S" i wystarczyło mi 100g pudru. Na końcu dodajemy amaretto (syrop lub likier) i znów chwilę ubijamy.

    Lukier czarny:
    Odkładamy 3 łyżki białego lukru i dodajemy do niego barwnik spożywczy lub węgiel aktywowany - taki z apteki. Węgiel najlepiej kupić w kapsułkach i wysypać zawartość do lukru.

  2. Ciasto po przestygnięciu smarujemy białym lukrem. Dekorujemy czarnym lukrem. Można to robić pędzelkiem lub patyczkiem do szaszłyków - końcówka idealnie się nadaje do rysowania.

    Dodajemy żelkowe oczy i odstawiamy do zastygnięcia lukru.
    Ciasto w środku jest czerwone, co daje bardzo ciekawy efekt przy krojeniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń