Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto na oleju ze śliwkami "Renkloda"

Ciasto na oleju ze śliwkami Renkloda

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1060

Dodano:

Odsłon: 5796

Delikatne i puszyste ciasto z dodatkiem soczystych śliwek "Renkloda"

Składniki

  • 5 jaj
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 0,75 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka dużych śliwek "renkloda"
  • cukier puder
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto na oleju ze śliwkami "Renkloda"

Przygotowanie

  1. Jaja miksuje na małych obrotach, gdy się spienią dodaję do nich cukier, łyżka po łyżce. Na talerz przesiewam mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodaję porcjami do miksowanych jaj. Do ciasta, wciąż miksując, wlewam cienkim strumieniem olej, a następnie ekstrakt z wanilii.

  2. Ciasto wlewam na wyłożoną papierem blaszkę (moja ma 28 cm średnicy). Na wierzchu układam połówki śliwek. Piekę około 35-40 minut w 180 stopniach C. Przed wyciągnięciem z pieca, nakłuwam placek wykałaczką, jeśli ciasto się do niej nie przykleja to jest gotowe. Wystudzony placek posypuję cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń