Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z biszkoptem dwukolorowym z masą budyniową, galaretką i biszkopcikami.Ciasto pracochłonne ale wart zachodu.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 25
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 101
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 691
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 69
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 25
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 101
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 691
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 69
Składniki
biszkopt-Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem. Delikatnie mieszamy,dolewając olej. Ciasto dzielimy do dwóch misek. Do 1, dodać łyżkę mąki, do drugiej łyżką kakao. Na blachę , z papierem(25x42) wylewamy na przemian, trochę jasnego, trochę ciemnego biszkoptu.Lekko przemieszamy widelcem,ale nie za dokładnie.
Piec w 175* ok.30 min.
Po przestygnięciu przekroić na dwa placki. Spód włożyć z powrotem do blaszki, zabezpieczonej wyżej papierem.
masa-Na mleku z cukrem,ugotować budyń i ostudzić. Od czasu do czasu,mieszając.Zmiksować miękkie masło, dodając po trochu budyniu.Krem podzielić na pół.Jedną część wyłożyć na przekrojone ciasto. Zaparzyć kawę i posłodzić.Maczać biszkopciki i układać na masie.
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia.(tą czynność zrobić jeszcze przed gotowaniem budyniu.) Tężejącą galaretkę ponalewać między biszkopcikami i schłodzić.
Rozsmarować resztę pozostawionej masy. Przykryć drugim plackiem.
Nad parą roztopić czekolady wraz z masłem i mlekiem.Zaraz rozsmarować na cieście. Ciasto schłodzić.