Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 212
Dodano: 02.05.2014
Odsłon: 37394
> 6 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Wykonanie ciasta biszkoptowego:
Obie mąki wymieszać dokładnie z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać żółtka dalej ubijać. Wsypać sypkie produkty i delikatnie wymieszać. Piec w tem. 180 stopni przez około 20-25 minut.
Przygotowanie galaretki:
Galaretki rozpuścić w 1 1/2 l wrzącej wody, podzielić na dwie części, odstawić do ostudzenia.
Wykonanie kremu:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Następnie wsiewamy kakao i delikatnie mieszamy. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. W niedużym garnuszku zagrzać mocno wodę, zdjąć z ognia, wstawić namoczoną żelatynę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wlać do śmietany i dokładnie wymieszać.
Dla ułatwienia składniki możemy podzielić na pół (ja tak zrobiłam).
Przełożenie ciasta:
Biszkopt
Połowa tężejącej galaretki
Połowa masy
Druga część galaretki
Druga część masy
Posypać tartą czekoladą
Żeby ciasto wyszło dobre należy po każdej warstwie wstawić do lodówki żeby dobrze stężało. Zajmuje to niestety trochę czasu, ale warto się poświęcić bo smak wynagradza włożoną pracę!
Na skróty
Komentarze do przepisu (9)

Konto usunięte 10 października 2014Zgłoś do usunięcia
bardzo ciekawe ciasto i wygląda super apetycznie :-) wypróbuję Twój przepis na pewno :-) lubię takie ciasta :-)0 Kto głosował? | Odpowiedz

luna76 03 maja 2014Zgłoś do usunięcia
świetnie się prezentuje:) zapisuję sobie do książki :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

lussy1409 03 maja 2014Zgłoś do usunięcia
w blasze o jakich wymiarach piekła Pani ciasto? Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

minnie 02 maja 2014Zgłoś do usunięcia
Jest błąd w spisie składników, dwa razy napisałaś kakao :) A ciasto wygląda bosko. Odpowiedzi: 2 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewaaa 02 maja 2014Zgłoś do usunięcia
super ciacho, dopisz jeszcze tylko ilość żelatyny do kremu, choć domyślam się, że to będzie 5 łyżeczek? Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz