Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie, delikatne, w smaku przypomina lody czekoladowe. Trochę pracochłonne, ale warto się pomęczyć ;)
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 110
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 247
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 110
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 247
Składniki
Wykonanie ciasta biszkoptowego: Obie mąki wymieszać dokładnie z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać żółtka dalej ubijać. Wsypać sypkie produkty i delikatnie wymieszać. Piec w tem. 180 stopni przez około 20-25 minut.
Przygotowanie galaretki: Galaretki rozpuścić w 1 1/2 l wrzącej wody, podzielić na dwie części, odstawić do ostudzenia.
Wykonanie kremu: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Następnie wsiewamy kakao i delikatnie mieszamy. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. W niedużym garnuszku zagrzać mocno wodę, zdjąć z ognia, wstawić namoczoną żelatynę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wlać do śmietany i dokładnie wymieszać. Dla ułatwienia składniki możemy podzielić na pół (ja tak zrobiłam).
Przełożenie ciasta: Biszkopt Połowa tężejącej galaretki Połowa masy Druga część galaretki Druga część masy Posypać tartą czekoladą Żeby ciasto wyszło dobre należy po każdej warstwie wstawić do lodówki żeby dobrze stężało. Zajmuje to niestety trochę czasu, ale warto się poświęcić bo smak wynagradza włożoną pracę!