Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brzoskwinie, galaretka i... Nutella!
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34612
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 883
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 154
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3783
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34612
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 883
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 154
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3783
Składniki
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć. Wylać do blaszki (25 x 39cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez około 30 minut. Wystudzić, przeciąć na 2 blaty.
W 3/4 szklanki mleka rozprowadzić proszek budyniowy wraz z cukrem. Pozostałe mleko zagotować, na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie, mieszając do zgęstnienia. Wystudzić. Masło zmiksować na puszysto, dodawać po 1 łyżce budyniu. Można dosłodzić, jeżeli wydaje się nie słodkie. Połowę masy wyłożyć na jeden blat biszkoptowy.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Do pozostałego syropu brzoskwiniowego dolać 1 i 1/2 szklanki wody i zagotować, wsypać galaretki, wymieszać, rozpuścić. Przestudzić, dodać pokrojone brzoskwinie. Tężejącą masę brzoskwiniową wyłożyć na krem budyniowy. Przykryć drugim blatem biszkopta. Nutellę podgrzać w kąpieli wodnej, wkruszyć andruta i wymieszać. Rozsmarować na biszkopcie, schłodzić. Wylać pozostały krem budyniowy.
Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wody. Wystudzić, ale czuwać, aby nie zastygła się całkiem. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier, następnie wlewać tężejącą galaretkę. Biszkopty poukładać na kremie budyniowym, zalać masą śmietanową, wyrównać. Posypać startą czekoladą. Schłodzić.