Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto o smaku cappuccino i brzoskwiń

Ciasto o smaku cappuccino i brzoskwiń

Autor:

Przepisów i artykułów: 463 Ocena: 6553

Dodano:

Odsłon: 446

pyszne ciasto, lekkie, niezbyt słodkie, zachęcam :)

Składniki

  • mąka pszenna 3/4 szkl
  • cukier 3/4 szkl
  • jajka 6 szt
  • proszek do pieczenia 1 łyzeczka
  • kakao 2-3 łyżki
  • olej, ocet, woda po 1 łyżce
  • śmietana kremówka 1 l
  • cappuccino waniliowe 4-5 łyżek
  • brzoskwinie w puszce 1 szt
  • galaretka pomarańczowa 2 szt
  • zelatyna 6 łyzeczek
  • cukier puder
  • na polewę: czekolada mleczna, 1 łyżka mleka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto o smaku cappuccino i brzoskwiń

Przygotowanie

  1. 1. oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno, dodać cukier, chwile ubijać, nastepnie dodać żółtka, ubijać, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao oraz wodę, ocet i olej, delikatnie wymieszać, wylać do formy wyłozonej papierem, piec ok 30 min w 180 st, wystudzić,
    2. galaretki rozpuścic w 3 szkl gorącej wody, odstawić do stężenia, brzoskwinie pokroić w kostkę,
    3. rozpuścic 3 łyżeczki żelatyny, ubić na sztywno 1 opakowanie śmietany, dodać cappuccino, dokładnie wymieszać, dodać rozpuszczoną żelatynę,
    4. ciasto nasączyć syropem z brzoskwiń z dodatkiem wody, wyłozyć masę smietanową , odstawić do lodówki do zastygnięcia,
    5. do galaretki dodać pokrojone brzoskwinie, gdy zacznie tęzeć wylać na masę śmietanową,
    6. pozostałe 3 łyzeczki żelatyny rozpuścić, ubić smietanę z drugiego kartonika, dodać żelatynę, doprawić cukrem pudrem, wyłożyć na galaretkę,
    7. czekoladę połamać, dodać łyżkę mleka, roztopić w kapieli, polać ciasto, odstawić na kilka godzin



    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń