Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ciasto trochę pracochłonne, sporo składników ale warto go zrobić, jest pyszne i fajnie wygląda
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5257
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 825
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11676
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5045
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1289
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5257
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 825
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11676
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5045
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1289
Składniki
1. na jasne ciasto - ubić białka, dodać cukier, chwile jeszcze ubijać, dodać resztę składników, delikatnie wymieszać, 2. na ciasto ciemne - żółtka i całe jajka utrzeć z cukrem do białości, następnie dodać mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej, delikatnie wymieszać, blachę o wym 32x32 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto, na koniec delikatnie przemieszać widelcem, wstawić do nagrzanego do 175 st piekarnika, piec ok 35 min, 3. na krem - wymieszać obydwie mąki z cukrem i cukrem waniliowym, powoli wlewać 1 szkl mleka, dokładnie rozmieszać, pozostałe mleko zagotować, wlać rozrobione mąki, ugotować budyń, wystudzić, utrzeć masło, dodawać po łyżce budyniu, zrobić krem, dodać do smaku łyżkę soku z cytryny, 4. galaretki rozpuścić w 2 szkl wrzątku, odstawić do wystudzenia, 5. ciasto przekroić na pół, na jedną część wyłożyć połowę kremu, na krem ułożyć biszkopty zamoczone w kawie, między biszkopty nałożyć mocno tężejącą galaretkę, przykryć resztą kremu, na wierzch położyć drugą część ciasta, polać polewą czekoladową, odstawić żeby smaki się przegryzły (najlepiej na całą dobę), smacznego