Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To chyba najpyszniejsze ciasto jakie do tej pory robiłam. Urzeka nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem. I wcale nie jest tak pracochłonne, na jakie wygląda.
1. Ciasto jasne: białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie delikatnie mieszając, dodać ocet, olej, proszek i mąkę.
2. Ciasto ciemne: żółtka i cale jajka utrzeć z cukrem na puch, delikatnie mieszając dodać olej, mąkę, proszek i kakao.
3. Formę (24x36cm) wyłożyć papierem, a potem na przemian wykładać ciasto raz ciemne, raz jasne i delikatnie zamieszać widelcem. Piec w 180 st. C przez 35-40 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
4. Krem: Szklankę mleka zagotować z cukrami, a resztę mleka wymieszać z budyniem. Na gotujące się mleko wlać budyń. Po zagotowaniu ostudzić. Margarynę utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimny budyń.
5. Galaretki: Wodę zagotować, dodać cukier, a potem galaretki. Odstawić do lekkiego stężenia.
6. Napar: Z podanych składników zrobić napar i wystudzić.
7. Przełożyć ciasto (od dołu)
1 blat ciasta (można lekko nasączyć zimnym naparem z herbaty)
połowa kremu
okrągłe biszkopty nasączone w naparze kawowym
tężąca galaretka (odstawić całość do stężenia, a potem kładziemy pozostałe warstwy)
reszta kremu
blat ciasta
dowolna polewa (u mnie kakaowa),płatki migdałów
8. Ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
SMACZNEGO!!!!
Ciasto Bajka siostry Anastazji zaskakuje swoim wyglądem i kolorystyką. Jest j...
Odsłon: 13727
Przepyszne śmietankowe lody ( bez jajek ) o smaku szarlotki z jabłkami i karm...
Odsłon: 16
Chrupiące plastry ogórków w sosie keczupowym pasują do domowych hamburgerów,...
Odsłon: 28
Przepyszne śmietankowe lody ( bez jajek ) o smaku szarlotki z jabłkami i karm...
Odsłon: 16
Chrupiące plastry ogórków w sosie keczupowym pasują do domowych hamburgerów,...
Odsłon: 28
Składniki
1. Ciasto jasne: białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie delikatnie mieszając, dodać ocet, olej, proszek i mąkę. 2. Ciasto ciemne: żółtka i cale jajka utrzeć z cukrem na puch, delikatnie mieszając dodać olej, mąkę, proszek i kakao. 3. Formę (24x36cm) wyłożyć papierem, a potem na przemian wykładać ciasto raz ciemne, raz jasne i delikatnie zamieszać widelcem. Piec w 180 st. C przez 35-40 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
4. Krem: Szklankę mleka zagotować z cukrami, a resztę mleka wymieszać z budyniem. Na gotujące się mleko wlać budyń. Po zagotowaniu ostudzić. Margarynę utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimny budyń. 5. Galaretki: Wodę zagotować, dodać cukier, a potem galaretki. Odstawić do lekkiego stężenia. 6. Napar: Z podanych składników zrobić napar i wystudzić. 7. Przełożyć ciasto (od dołu) 1 blat ciasta (można lekko nasączyć zimnym naparem z herbaty) połowa kremu okrągłe biszkopty nasączone w naparze kawowym tężąca galaretka (odstawić całość do stężenia, a potem kładziemy pozostałe warstwy) reszta kremu blat ciasta dowolna polewa (u mnie kakaowa),płatki migdałów 8. Ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce. SMACZNEGO!!!!
Przepisy Desery
Desery
Śmietankowe lody o smaku szarlotki.
Desery
Deser galaretkowo - jogurtowy
Desery
Rolada czekoladowa z kremem z bitej śmietany
Desery
Placki z jabłkiem i brzoskwinią
Śmietankowe lody o smaku szarlotki.
Przepyszne śmietankowe lody ( bez jajek ) o smaku szarlotki z jabłkami i karm...
Odsłon: 16
Deser galaretkowo - jogurtowy
Deser przygotowany do popołudniowej kawusi. Deser bardzo prosty w przygotowan...
Odsłon: 76