Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowne ciasto Oczy Pameli to wyjątkowo aromatyczny, delikatny i pachnący deser, który stanowi połączenie smaku kwaśnego ze słodkim. Koniecznie musisz go spróbować!
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 29
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 109
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 698
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 76
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 29
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 109
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 698
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 76
Składniki
Przygotuj krem. Śmietanę wlej do dużej miski i ubij na wysokich obrotach miksera. Pod koniec dodawaj stopniowo cukier puder, mieszając aż do jego rozpuszczenia. W osobnej misce utrzyj masło na puch i dodaj je partiami do ubitej wcześniej śmietany. Gotowy krem odstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Przygotuj ciasto. Mąkę przesiej na stolnicę lub do dość płaskiego naczynia. Połóż na niej całą kostkę miękkiego masła. Posiekaj je nożem, jednocześnie mieszając ze sobą oba składniki. Kiedy okruszki masła będą już bardzo małe, rozetrzyj całość pod palcami. Nie musisz dbać o całkowite roztarcie masła – możesz pozostawić niewielkie okruchy, dzięki czemu ciasto będzie delikatnie przypominało ciasto francuskie. Do ciasta dodaj oba rodzaje cukru. W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą sodę z octem i też dodaj do masy.
Wszystko razem wymieszaj, a na koniec dodawaj małymi porcjami śmietanę. Szybko zagnieć ciasto rękami aż będzie miało elastyczną i stabilną konsystencję. Ciasto uformuj w dość duży placek na folii spożywczej. Owiń je i wstaw do lodówki na godzinę. Przestudzone ciasto podziel na 3 części. Za każdym razem pracuj tylko na jednej z nich, pozostałe trzymając dalej w lodówce.
Ciasto rozwałkuj na grubość 3-4 mm, tak aby utworzyło długi pas o szerokości około 4-5 cm. Przygotuj trzy takie pasy. Na środku każdego z pasów ciasta układaj wiśnie ciasno koło siebie, wzdłuż całego dłuższego boku, pozostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni na każdym z krótszych końców. Każdy prostokąt zlep, ściągając do siebie oba dłuższe brzegi prostokątów. Dobrze ściśnij łączenia, by wiśnie nie wypłynęły. Każdy z prostokątów zwiń w ciasnego ślimaka, tak aby powstały 3 okrągłe blaty o takiej samej średnicy. Gotowe blaty połóż na blaszce do pieczenia. Możesz je delikatnie ponakłuwać, aby para wodna mogła swobodnie uciekać z wiśni.
Piekarnik nagrzej do 180 st. Celsjusza. Piecz blaty przez 10-15 minut, do delikatnego zrumienienia na wierzchu. Wszystkie blaty wystudź na kratce do studzenia wypieków.
Złóż ciasto. Każdy z blatów posmaruj cienką warstwą kremu, a następnie ułóż jeden na drugim. Pozostałym kremem posmaruj wierzch i brzegi ciasta. Ciasto Oczy Pameli przechowuj w lodówce przez 12 godzin przed podaniem. Podawaj udekorowane sezonowymi owocami.