Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto orzechowe które robi furorę na imprezach. Niesamowity smak!
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34674
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 910
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 350
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3966
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34674
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 910
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 350
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3966
Składniki
Biszkopt ciemny. Ubijam na sztywno białka i dodaję cukier. Następnie stopniowo dodaję żółtka. Zwalniam obroty do minimum i dodaję mąkę, proszek, kakao. Mieszam i wykładam na kwadratową formę. Piekę w temp 170 stopni ok. 25 min. Ciasto orzechowe. ubijam białka wraz z cukrem. Dodaję mąkę oraz proszek oraz delikatnie zmielone orzechy włoskie. Mieszam i wykładam na tą samą brytfanę. Piekę w 180 stopniach ok. 25 min. Masa budyniowa. W misie ucieram żółtka i cukier. Dodaję mleko, mąkę. Pozostałe mleko zagotowuję i przelewam masę. Mieszam cały czas na gazie aż zgęstnieje. Studze. Kostkę masła ucieram i dodaję stopniowo zimny budyń. Miksuję. Układam. Pół biszkopru ciemnego pół budyniu ciasto orzechowe druga połowa budyniu druga połowa biszkoptu Polewa czekoladowa. W gorącej wodzie rozpuszczam żelatynę i odstawiam do schłodzenia. Musi być jednak nadal płynna. W rondlu rozpuszczam masło i dodaję do niego mleko, kakao i żelatynę. Gdy będzie gęstnieć polewam co cieście. Można dodać też orzechy, wiórka. Ciasto orzechowe chłodzę w lodówce.