Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto orzechowe z kremem kawowym

Ciasto orzechowe z kremem kawowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 49417

Dodano:

Odsłon: 428

Pyszne ciasto orzechowe z masą kawową. Jak bardzo kocham orzechy chyba nie muszę nikomu przypominać ;)

Składniki

  • ciasto:
  • jajka 5 sztuk
  • cukier 200 g
  • orzechy włoskie mielone 200 g
  • kakao 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1 łyżka
  • mąka pszenna wawelska extra (typ 480) 160 g
  • olej rzepakowy 8 łyżek
  • woda 8 łyżek
  • krem kawowy:
  • mleko 3.2% 500 ml
  • budyń śmietankowy 2 opakowania (2x 40 g)
  • cukier 150 g
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • masło 82% 250 g
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżka
  • dodatkowo:
  • mielone orzechy włoskie 3- 4 łyżki
  • orzechy laskowe do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto orzechowe z kremem kawowym

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta: Oddzielamy białka jaj od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, gęstą masę, która powinna mieć dość jasny kolor. Żółtka z cukrem pod wpływem ucierania jaśnieją, to znak że masa jest dobrze utarta. Dodajemy kakao i mąkę pszenną, miksujemy przez chwilę do połączenia składników. Następnie dodajemy olej rzepakowy i zimną wodę nie przerywając miksowania na średnich obrotach miksera. Po około 10 minutach ciasto powinno być już puszyste, poznacie po pękających pęcherzykach powietrza na jego powierzchni. Wówczas dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy ciasto drewnianą łyżką.

    Do ciasta dodajemy zmielone orzechy i proszek do pieczenia, ponownie mieszamy łyżką drewnianą do momentu powstania jednolitego ciasta.

    Blaszkę smarujemy margaryną, wykładamy papierem do pieczenia i wierzch papieru również smarujemy margaryną. Do tak przygotowanej blaszki wlewamy ciasto.

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Ciasto studzimy, następnie kroimy poziomo ostrym nożem tak, aby powstały nam dwa blaty ciasta
    o mniej więcej równej wysokości.

    Jeśli boicie się krojenia, można ciasto przed pieczeniem podzielić na dwie równe części i upiec w dwóch jednakowej wielkości blaszkach,

    Przygotowanie masy kawowej:

    1/3 mleka mieszamy z budyniem w proszku, pozostałe mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotowujemy. Do gotującego mleka wlewamy zawiesinę z budyniu, energicznie mieszamy, tak aby nie powstały nam grudki, ponieważ budyń szybko gęstnieje. Gorącą masę budyniową odstawiamy do całkowitego wystudzenia.



  2. Masło ucieramy mikserem na puszysty, jasny krem, stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Po każdym dodaniu porcji budyniu miksujemy masę do całkowitego połączenia składników. Na koniec do kremu wsypujemy kawę rozpuszczalną i delikatnie mieszamy całość. Odkładamy 2-3 łyżki kremu do dekoracji, pozostałym kremem przekładamy ciasto.
    Wierzch smarujemy odłożoną masą, posypujemy mielonymi orzechami i dekorujemy orzechami laskowymi, układając je w większych odstępach. (patrz foto)

    Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, aby masa dobrze stężała a całe ciasto nie było zbyt miękkie podczas krojenia.

    Uwaga: Wymiary blaszki do pieczenia 25x28cm

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń