Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne kruche ciasto z chrupiącymi orzechami i kremem ananasowym,na świąteczny stół czy na sylwestrowy wieczór.
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 928
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 267
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 135
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2664
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 928
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 267
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 135
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2664
Składniki
Upiec dwa blaty ciasta. Mąkę posiekać z masłem ,żółtkami ,cukrem pudrem pr.do pieczenia ,śmietaną oraz ze szczyptą soli. Zagnieśc ciasto i zostawić na 15 min.by odpoczęło. Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą część wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,posmarować powidłami ,ubitą pianą z 5 białek i grubo posypanymi orzechami.Dać do nagrzanego piekarnika do 180st.piec na złoty kolor. Upieczony blat wyłożyć na deseczke. Drugi blat bez żadnych dodatków równiez upiec na złoty kolor po upieczeniu wyłożyć i wystudzic. Przygotować krem. Ugotować budynie w 800ml mleka,wystudzic. Masło utrzeć na puch i dodawać stopniowo po łyżce zimnego budyniu cały czas ucierając. Na końcu dać pokrojone ananasy,wymieszac. Na orzechowy blat wyłożyć krem ,równo rozsmarować,przykryć drugim blatem lekko dociskając. Zrobić polewę wg,własnego uznania. Ciasto najlepsze na drugi,trzeci dzień kiedy nawilgnie. Smacznego!