Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem ciasto czeskie przekładane masą budyniową i dżemem wisniowym, oraz masą chałwową i orzechami. Polecam.
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 5473
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154746
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1022
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 440
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 5473
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154746
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1022
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 440
Składniki
Ciasto czeskie upiec wg przepisu na przekładańca.
Z mleka odlać 1/2szkl., wymieszać z mąką ziemniaczaną i pszenną, resztę zagotować z cukrem. Ugotować budyń, wystudzić. Połowę masła utrzeć dodając wystudzony budyń.
Placek posmarować połową dżemu, na dżem połowę masy budyniowej, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę dżemu i budyniu. Przykryć trzecim plackiem.
Resztę masła utrzeć z chałwą i gotową masę wyłożyć na wierzch trzeciego placka. Posypać siekanymi orzechami. Ciasto najlepsze jest po ok 1-2 dni po przełożeniu.