Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem ciasto czeskie przekładane masą budyniową i dżemem wisniowym, oraz masą chałwową i orzechami. Polecam.
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 85
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4324
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2604
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 85
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4324
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2604
Składniki
Ciasto czeskie upiec wg przepisu na przekładańca.
Z mleka odlać 1/2szkl., wymieszać z mąką ziemniaczaną i pszenną, resztę zagotować z cukrem. Ugotować budyń, wystudzić. Połowę masła utrzeć dodając wystudzony budyń.
Placek posmarować połową dżemu, na dżem połowę masy budyniowej, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę dżemu i budyniu. Przykryć trzecim plackiem.
Resztę masła utrzeć z chałwą i gotową masę wyłożyć na wierzch trzeciego placka. Posypać siekanymi orzechami. Ciasto najlepsze jest po ok 1-2 dni po przełożeniu.