Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto orzechowo-karmelowe z kremem.

Ciasto orzechowo-karmelowe z kremem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 394 Ocena: 3353

Dodano:

Odsłon: 523

Trochę pracochłonne ale warte tego smaku.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 10 dag cukru
  • 20 dag masła
  • 2 całe jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • Masa orzechowo- karmelowa:
  • 15 dag cukru
  • 12 dag masła
  • 2 łyżki miodu
  • 30 dag grubo zmielonych orzechów
  • Krem budyniowo-serowy:
  • 25 dag masła
  • 2 płaskie łyżki mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń (na pół litra mleka) o wadze 41 g
  • 15 dag cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 25 dag serka mascarpone
  • 2 łyżki rozpuszczalnej kawy + 2 łyżki gorącej wody
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki ciasta posiekać nożem, następnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto i podzielić na 3 równe części.
    Dwa pierwsze blaty upiec same (bez żadnych dodatków) w formie o wymiarach 25/34 cm. Pieczemy 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
    Na trzeci, surowy blat wykładamy gorącą masę orzechowo- karmelową i pieczemy troszkę dłużej bo 12 minut.

  2. Masa orzechowo-karmelowa:
    Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, miód i orzechy.
    Chwilę smażyć na wolnym ogniu. Gorące wyłożyć na trzeci, surowy blat ciasta i piec 12 minut.

  3. Krem budyniowo-serowy:
    Kawę zalać dwoma łyżkami gorącej wody i odstawić do przestudzenia.
    W jednej szklance zimnego mleka rozmieszać obie mąki, proszek budyniowy i cukier.
    Resztę mleka zagotować, wlać rozmieszane mąki i proszek budyniowy - ugotować budyń.
    Chwilę trzymać na ogniu, cały czas mieszając by masa się nie przypaliła, bo łatwo przywiera do dna.
    Okryć folią (to zapobiega utworzeniu się kożucha na powierzchni) i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
    Osobno utrzeć miękkie masło na "puch" i dodawać po łyżce zimnego budyniu na zmianę z serkiem mascarpone.
    Na końcu wlać zimną kawę.
    Przełożyć blaty umieszczając je w tej samej formie, w które się piekły. Na wierzchu układamy blat pieczony razem z masą orzechowo-karmelową.
    Odstawiamy na noc do lodówki by blaty zmiękły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń