Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 165 Ocena: 2277
Dodano: 29.12.2018
Odsłon: 9289
> 6 os. | > 60 min | średnie | drogie |
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie równe części.
Karmel: Wszystkie składniki na karmel przekładamy do garnka, zagotowujemy cały czas mieszając. Następnie lekko studzimy. Karmel powinien być ciepły, ale nie gorący.
Do pieczenia: Każdą część ciasta osobno wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykładamy do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 35 cm x 24 cm, nakłuwamy je widelcem. Na jedne ciasto wykładamy równomiernie ciepły karmel.
Pieczenie: Ciasta pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone dokładnie studzimy.
Krem: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego wlewamy te rozpuszczone i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Ugotowany budyń dokładnie studzimy. Masło lub margaryn ucieramy z cukrem pudrem na puszystość, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i dokładnie ucieramy.
Przekładanie: Na placek bez karmelu rozsmarowujemy krem budyniowy, na krem budyniowy rozsmarowujemy kajmak, a na kajmak kładziemy placek z orzechami.
Podanie: Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 35 cm x 24 cm.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

kasia882 29 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
uwielbiam orzechowe ciasta ;)Odpowiedzi: 1 ▼
1 Kto głosował? | Odpowiedz

KORAL 29 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
Pychotka :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 29 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
Pyszne ciacho i nawet nie wiadomo, od której warstwy zaczynać konsumpcję ;) Chyba wszystko na raz, bo wtedy jest eksplozja smaków, a orzeszki mniami :) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz