Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto owsiano - jogurtowe z rodzynkami i cynamonem

Przepis dnia 2016-04-26
Ciasto owsiano - jogurtowe z rodzynkami i cynamonem

Autor:

Przepisów i artykułów: 951 Ocena: 25375

Dodano:

Odsłon: 26356

Dzisiaj zapraszam na pachnące cynamonem, lekkie, puszyste i wilgotne ciasto owsiano - jogurtowe z rodzynkami. Ciasto idealnie nada się do popołudniowej kawy, ale będzie także świetną przekąską energetyczną. Deser jest bardzo deliktany i znika błyskawicznie ;) Smacznie polecam :D

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka cukru białego
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 50 g rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • ziarenka z laski wanilii
  • cukier puder (do posypania)
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto owsiano - jogurtowe z rodzynkami i cynamonem

Przygotowanie

  1. Płatki owsiane zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy do napęcznienia na około 20 minut (do momentu, aż staną się miękkie i wsiąkną całe mleko).

  2. Masło rozpuszczamy i studzimy, a następnie dokładnie ucieramy z cukrem (białym i brązowym) oraz jajkami.

  3. Do powstałej masy dodajemy ziarenka wanilii oraz jogurt naturalny (o temeraturze pokojowej) i ponownie mieszamy dla odpowiedniego połączenia.

  4. W drugiej misce mieszamy suche składniki: przesianą mąkę, cynamon, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.

  5. Mokrą masę jajeczno- jogurtową łączymy z wymieszanymi suchymi składnikami, dodajemy namoczone płatki owsiane oraz rodzynki i dokładnie wszystko mieszamy.

  6. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy (o wymiarach 28 cm x 23,5 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanym odrobiną masła, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 25 - 30 minut (do suchego patyczka).

  7. Upieczone ciasto studzimy i dopiero wtedy przystępujemy do krojenia. Wcześniej wierzch posypujemy cukrem pudrem.

  8. Ciasto owsiano - jogurtowe idealnie komponuje się z kawą lub ciepłym kakao. Może stanowić także pożywny deser energetyczny.

  9. Możemy przygotować je także w wersji bez glutenu, zastępując mąkę pszenną - mąką bezglutenową np. owsianą, amarantusową lub gryczaną.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosynka 17 lipca 2016 Bardzo dokladnyj przepis, a zdjecia - SUPER!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolinawrobel 16 lipca 2016 Ciasto poprostu PYSZNE :) :) ja jednak zrobiłam małą modyfikacje. W związku z tym że mój narzeczony nie lubi rodzynek to dodałam troche mieszanki ziaren , jaką sie używa przy pieczeniu chleba tzn.siemie, sezam, pestki dyni i słonecznika itd. REWELACJA

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joanna116 21 kwietnia 2016 Aromatyczne, bardzo ciekawe w składzie i wyglądające pysznie:-). Zapisuję i na pewno wypróbuję :-). Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń