Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjne połączenie kruchego, kakaowego ciasta z kremową masą kokosową. Jest tak dobre, że nie sposób mu się oprzeć. Każdy, kto spróbuje z pewnością poprosi was o przepis.
blaszka (36x24 cm)
Przygotowujemy ciasto: do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, żółtka, pokrojoną w kostkę margarynę, proszek do pieczenia i kakao. Składniki siekamy nożem, następnie wyrabiamy dłońmi. Wyrobione ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą z nich zawijamy w woreczek śniadaniowy i wkładamy do lodówki do schłodzenia na około 40-50 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy pierwszy kawałek ciasta. Przekładamy je do prostokątnej blaszki (36x24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Tak postępujemy kolejno z każdą kulką schłodzonego ciasta.
Przygotowujemy masę: do garnka wlewamy mleko i podgrzewamy. Dodajemy pokrojone masło i cukier. Mieszamy składniki, tak aby się rozpuściły. Następnie do gotującego się mleka wsypujemy stopniowo kaszę mannę. Wszystko razem mieszamy. Pod koniec wsypujemy wiórki kokosowe (zostawiamy około 50 g wiórek do dekoracji) i gotujemy do momentu uzyskania gęstej, zwartej masy.
Przekładamy ciasto: Na pierwszy blat ciasta wykładamy ¼ masy, rozsmarowujemy ją równo i przykrywamy kolejnym płatem, tak postępujemy do momentu, aż wykorzystamy wszystkie składniki. Górę ciasta dekorujemy wiórkami kokosowymi.
Gotowe ciasto wstawiamy na noc do lodówki.
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 92
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 176
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 86
Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...
Odsłon: 1053
Świeże warzywa i kremowy bogaty w smaku sos!
Odsłon: 34
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 92
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 176
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 86
Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...
Odsłon: 1053
Świeże warzywa i kremowy bogaty w smaku sos!
Odsłon: 34
Składniki
Przygotowujemy ciasto: do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, żółtka, pokrojoną w kostkę margarynę, proszek do pieczenia i kakao. Składniki siekamy nożem, następnie wyrabiamy dłońmi. Wyrobione ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą z nich zawijamy w woreczek śniadaniowy i wkładamy do lodówki do schłodzenia na około 40-50 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy pierwszy kawałek ciasta. Przekładamy je do prostokątnej blaszki (36x24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Tak postępujemy kolejno z każdą kulką schłodzonego ciasta.
Przygotowujemy masę: do garnka wlewamy mleko i podgrzewamy. Dodajemy pokrojone masło i cukier. Mieszamy składniki, tak aby się rozpuściły. Następnie do gotującego się mleka wsypujemy stopniowo kaszę mannę. Wszystko razem mieszamy. Pod koniec wsypujemy wiórki kokosowe (zostawiamy około 50 g wiórek do dekoracji) i gotujemy do momentu uzyskania gęstej, zwartej masy.
Przekładamy ciasto: Na pierwszy blat ciasta wykładamy ¼ masy, rozsmarowujemy ją równo i przykrywamy kolejnym płatem, tak postępujemy do momentu, aż wykorzystamy wszystkie składniki. Górę ciasta dekorujemy wiórkami kokosowymi.
Gotowe ciasto wstawiamy na noc do lodówki.
Przepisy Desery
Desery
Fale Dunaju
Desery
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Desery
Proste ciasto z owocami
Desery
Jagodzianki
Fale Dunaju
Pyszne ciasto o pięknej nazwie Fale Dunaju
Odsłon: 1000
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 319